Sote-uudistuksen päämäärä on taata yhdenvertaiset sosiaali- ja terveyspalvelut kaikille asuinpaikasta ja lompakon paksuudesta riippumatta. Yksi tärkeimmistä keinoista saavuttaa tämä päämäärä on yhdistäminen: hyvinvointialueiden valtuustot johtavat sote-palveluiden eri osa-alueita.
Lyhytnäköiset leikkaukset eivät vie tulevaisuuden hyvinvointiin. Pitkällä tähtäimellä ennaltaehkäiseviin toimiin ja matalankynnyksen palveluihin satsaaminen tuovat säästöjä. Myös väestötasolla suurten epäkohtien tunnistaminen, kuten mielenterveyden ongelmiin puuttuminen mielenterveyspalveluja ja psykiatrista hoitoa kehittämällä, hillitsevät kustannusten nousua.
Hyvinvointialueiden ensi vuoden rahoitus on alimitoitettu. Alueet tekevät alijäämäisiä budjetteja kaikkialla. Niiden rahoitus lasketaan 2021 ja 2022 kuntien ja kuntayhtymien toteumista ja budjeteista tietyillä kertoimilla. Valtion lisärahoitusta on luvassa alueille ensi vuonna 1,3 miljardia. Todellinen kustannustaso selvinnee vuonna 2024.
Paikallisten terveysasemien lakkauttaminen ei ole järkevää eikä kestävää. Se olisi hätiköityä. Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen tulee keskittyä perusasioihin. Lääkäriin pitää päästä helposti ja ajoissa ja apua on saatava hätätilanteessa. Paikallisuus on avainasemassa myös sosiaalipalveluissa. Lähipalveluiden alasajo ei ole asukkaiden edun mukaista.
Harri Virtanen, sd
Kunnanvaltuuston puheenjohtaja, Pornainen
Kehittämis- ja tulevaisuuslautakunnan puheenjohtaja, Keski-Uudenmaan hyvinvointialue
Julkaistu Keski-Uusimaassa 16.11.2022